2G Mreža

Odlazak u povijest zauvijek

Gašenje 2G i 3G mreže

Hrvatski telekom (HT) najavio je planove za postupno gašenje 2G mreže u Hrvatskoj. Odluka o gašenju 2G mreže slijedi globalne trendove u mobilnoj tehnologiji, gdje se više pažnje posvećuje naprednijim tehnologijama poput 4G i 5G, koje pružaju brži prijenos podataka i bolje mogućnosti povezivanja.

"Do 2026. godine bit će ugašena većina 2G i 3G mreža u svijetu; zanimljivo je da će se prvo gasiti 3G mreže - većina gašenja trajat će od 2021. do 2025. godine -a veći dio 2G mreža bit će ugašen 2025. godine" - pišebug.hr

Važno je naglasiti da će korisnici susresti ograničenja u korištenju 2G mreže i eventualne smetnje u uslugama prije nego što stvarni datum prestanka rada zaista nastupi.
Većina Američkih operatera već je ugasila 2G mrežu, u Europi takvo gašenje slijedi u narednih godinu dana.

Zastarjeli GPS uređaji više neće moći izvršavati svoje obaveze. Svi uređaji koji koriste isključivo 2G mrežu za slanje svojih podataka putem interneta, morati će biti zamijenjeni novim 4G uređajima kako bi mogli obavljati istu funkciju.

Plovko GPS iz tog razloga koristi 4G mrežu te na naše uređaje ova promijena neće imati utjecaja.

SAZNAJTE VIŠE

GPS LOKATOR

Kako funkcionira GPS lokator

GPS lokator koristi satelitski sustav za određivanje točnog geografskog položaja uređaja s ugrađenim GPS prijemnikom. Prijemnik prima signale od najmanje tri satelita, koristi vremensko kašnjenje za izračunavanje udaljenosti od svakog satelita te triangulira položaj korisničkog uređaja.

Prvo pokretanje

Kako se instalira GPS lokator

Za instalaciju GPS lokatora na plovilo, prvo odaberite pogodno mjesto koje je zaštićeno od vode i vremenskih uvjeta. Povežite uređaj s izvorom napajanja, bilo putem plovilskih elektroinstalacija ili dodatne baterije, te pričvrstite vanjsku antenu ako je potrebno.